Beeldbank Erfgoedvereniging Dye van Best
 → 
 →  [Fotonummer 00206]
 

 
 

 

 
 
 

 

Uitgebreid zoeken

Fotonummer : dvb00206
 
Titel : Straatbeeld Molenstraat met molen "De volharding".
Plaats/dorp : Best
Wijk : Centrum
Adres (of locatie) : Molenstraat
Datering : 1930
Bijzonderheden : Deze stellingmolen werd in 1850 gebouwd in opdracht van Adriaan Verbunt en Nicolaas Goossens. Het molenhuis (H. Hartstraat 1) werd er in 1905 bijgebouwd door molenaar Henricus Toelen die toen eigenaar was van de molen. Frans den Otter werd in 1909 voor acht duizend gulden de nieuwe eigenaar. Omdat de molen sedert 1911 meestal op een oliemotor draaide bleef onderhoud achterwege en zakte de kap en de wieken door de kruiring. De kap met wieken en diverse andere onderdelen werden in 1938 verkocht en bleef alleen de molenromp over die in 1983 rijksmonument werd en in 2000 eigendom van de gemeente Best. Na een eerdere restauratie in 1991 volgde algehele restauratie in 2009. Eind 2011 draaiden de wieken van "De volharding" weer op volle toeren.
De molen wordt tegenwoordig twee dagen per week bemalen door amateurmolenaars.
In het molenhuis op het adres H.Hartstraat 1 exploiteert de Stichting "Cello" lunchroom "Eeth". Voor de bediening zorgen jongeren met een beperking".
Rechts woningen van de voormalige Woningbouwvereniging Best die in 1920 aan de Molenstraat werden gebouwd. Vˇˇrdat de straten in Best in 1955 een officiŰle naam kregen werd deze straat ook wel Stationsdwarsstraat genoemd.
 
Fotograaf : Onbekend  
Collectie : Dye van Best
Rubriek : Diversen
Subrubriek : Briefkaart
Categorie : Prentbriefkaart: kopie
Achterkant afbeelding : N.v.t.
Uitgever :
Google Map :
 

     

Heeft u aanvullende informatie over bovenstaande foto?
Wij vernemen dat zeer graag van u via het  

Uitgebreid zoeken
 

Record aangepast: 26 januari 2022