Beeldbank Erfgoedvereniging Dye van Best
 → 
 →  [Fotonummer 01527]
 

 
 

 

 
 
 

 

Uitgebreid zoeken

Fotonummer : dvb01527
 
Titel : Op zondag met de hoogkar naar de kerk.
Plaats/dorp : Best
Wijk : Naastenbest
Adres (of locatie) : Arie Kreupelensteeg
Datering : 1915
Bijzonderheden : Op zondag met de hoogkar naar de kerk.
Ant Merks houd het paard vast. Tussen 1910 en 1915 zijn in en bij de boerderij van de familie Merks aan de Arie Kreupelensteeg ( thans Prins Bernhardlaan) door een onbekende fotograaf uit Den Haag een aantal foto's gemaakt. De familie Merks bestond toen uit de weduwe Hanneke Merks- Klompers en vijf ongetrouwde kinderen. Het pure Brabant was een geliefd genre voor kunstschilders. Het is bekend dat tal van kunstschilders in die tijd hiervoor naar Brabant trokken. Arend Hijner die tussen 1905 en 1915 in Best woonde en er zelfs een atelier had ,is daar een voorbeeld van. Mogelijk zijn de foto's in opdracht van Arend Hijner gemaakt door een fotograaf uit Den Haag. Dat kan misschien worden opgemaakt uit het feit, dat enige foto's bij het huis van Arend Hijner zijn gemaakt die toen in Best woonde. , Er bestond zeker een relatie tussen Hijner en de familie Merks omdat die toen poseerden. De tijdsaanduiding 1910 - 1915 kan worden opgemaakt uit het feit, dat op een van de foto's twee kleinkinderen van Hanneke Merks staan die resp. in 1907 en 1909 geboren zijn en in de periode dat Hijner in Best woonde naar schatting 6 of 7 jaar waren. Waarschijnlijk hebben de foto's gediend als studiemateriaal voor nieuwe schilderijen.
De boerderij werd bij raadsbesluit van 25 juni 1962 aangekocht door de gemeente en vervolgens gesloopt voor woningbouw in Naastenbest.
V.l.n.r. Hanneke Merks - Klompers (moeder), Doi Merks, Mien Vervoort (geboren 1907), Janus Vervoort (geboren1909) en Ant Merks.
 
Fotograaf : Onbekend  
Collectie : Dye van Best
Rubriek : Groepsfoto
Subrubriek : Familie
Categorie : Foto: z/w
Achterkant afbeelding : Blanco
Uitgever :
Google Map : 51.50997, 5.38480
Bovenstaand beeld kan men zelf aanpassen (onder meer in- en uitzoomen).
Refresh de pagina (F5) om het oorspronkelijke beeld weer te verkrijgen.

Klik op het vierkantje rechtsboven om de afbeelding vergroot weer te geven.
 

     

Heeft u aanvullende informatie over bovenstaande foto?
Wij vernemen dat zeer graag van u via het  

Uitgebreid zoeken
 

Record aangepast: 13 november 2021